Blitzortung.org Forum
System Blue GPS problem - Printable Version

+- Blitzortung.org Forum (https://forum.blitzortung.org)
+-- Forum: Public Forums (https://forum.blitzortung.org/forumdisplay.php?fid=29)
+--- Forum: Hardware, Software, Lightning Physics (https://forum.blitzortung.org/forumdisplay.php?fid=30)
+--- Thread: System Blue GPS problem (/showthread.php?tid=2029)



System Blue GPS problem - Steve- - 2016-11-14

I have just finished building my new system blue. When I fired it up, the GPS worked but kept dropping out. Now it has stopped working at all. The only way I can get it to work is to power down for a good while and then power it up again. This enables it to work for a few minutes and then it shuts down again. Seems like a heat related problem, a dry joint maybe?
Can anyone help me to diagnose this please?
(I cant search for GPS in the forum because searching for three letter words is prohibited.)


RE: System Blue GPS problem - DnH2016 - 2016-11-15

Hi Steve,

Whereabouts are you? There is a problem specific to Japan and Australia, which is fixed in the latest firmware updates.


RE: System Blue GPS problem - DnH2016 - 2016-11-15

http://forum.blitzortung.org/showthread.php?tid=1815&page=2

This link may provide some background.


RE: System Blue GPS problem - Steve- - 2016-11-15

Hello Dnh2016,

Thanks for the reply.

I am in Queensland, Australia, so have the same problem you had.
How do you send PMTK352,1


RE: System Blue GPS problem - Steve- - 2016-11-15

Found it.

Tools -> GPS -> GPS Command -> Individual

See how that goes.

Thanks again


RE: System Blue GPS problem - piepants - 2016-11-15

Steve,

If this is the problem, just update the firmware. It was fixed in Firmware 8.0 ("* fix: ignoring GPS messages from QZSS satellite"). I doubt you're running firmware that old though, so it might be another issue.

Do you have another GPS antenna you can try? I was using a cheap eBay antenna and losing the GPS fix quite regularly (availability on the controller page was about 60-80% most days). I had no errors in the log, apart from it noting that the GPS was unavailable. Swapped in another antenna from Adafruit which I'd used for a Raspberry Pi project, and all my problems went away.

This is the antenna I'm now using with no problems: https://www.adafruit.com/product/960


RE: System Blue GPS problem - Steve- - 2016-11-15

Hi piepants,

I am using
  • Firmware Rev. 8.0-b5 BLUE / Jun 8 2016 10:34:04

I have sent PMTK352,1 and so far it seems to be working.
Time will tell.


RE: System Blue GPS problem - DnH2016 - 2016-11-15

Do you know how to access the debug log? It would be good to see the output if the GPS fails again.

Welcome and happy tracking.


RE: System Blue GPS problem - DnH2016 - 2016-11-15

OK; I've regressed to 8.0-b5, and I am having the same dreaded GPS problems.

2016-11-15 05:48:53    114 | GPS: Unknown sentence GNGSA etc...

So it looks as though that issue exists in that version.

Are you familiar with the firmware update procedure?


RE: System Blue GPS problem - DnH2016 - 2016-11-15

http://tracker.blitzortung.org/firmware/beta/

8.3b2_blue does not have the issue. I've switched back to it, and the problem immediately disappeared; however this is a beta version.

http://tracker.blitzortung.org/firmware/

8.2 has also been tested by me and it does not have the problem.


RE: System Blue GPS problem - piepants - 2016-11-15

Yup, that bug is fixed in newer firmware, so updating with one of the files DnH2016 linked will fix the issue permanently. Smile

Just ensure you use a "Blue" firmware. Go to the controller page, click the Tools menu, then the "Firmware" button. Select the file you downloaded and follow the prompts!


RE: System Blue GPS problem - Steve- - 2016-11-15

It has been running fine since the PMTK352,1 command, so you were onto it.

I have now upgraded to
  • Firmware Rev. 8.2 BLUE / Sep 29 2016 14:10:51
see how that goes.

Thanks for your help.


RE: System Blue GPS problem - DnH2016 - 2016-11-15

Looks like you are in business... detecting strokes already!